Palatul Magna Curia Deva

Palatul Magna Curia astăzi adăposteşte Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, unul dintre cele mai captivante muzee din România.

Localizare: Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 39. Tel: 0254 216 750; 0371 358 095

Localizarea exactă pe hartă.

Program vizitare:

Program de vară: Marți - Duminică: 10:00 - 18:00

Program de iarnă: Marți - Duminică: 09:00 - 17:00

*Muzeul este închis in fiecare Luni

Pagina oficială: http://www.mcdr.ro/

Palatul Magna Curia (latină Curtea Mare) sau Castelul Bethlen, este localizat în Deva, la poalele Dealului Cetătii, lângă parcul orașului. Este cea mai veche clădire monument istoric ce se păstrează în Deva şi este sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Muzeul are mai multe secţii. Colecţia muzeului conţine piese de arheologie preistorică, dacică, romană, premedievală, medievală timpurie: reliefuri de la Ulpia Traiana şi Micia, unelte de minerit, atelier de fierărie, instrumente medicale, piese de bronz, istorie, artă plastică, artă decorativă, arme albe şi de foc. Muzeul mai deţine colecţii de Etnografie (port, unelte, împletituri, ceramică de Botiza, icoane pe sticlă), de Numismatică şi Tezaur (tezaurul medieval de la Nălaţi Vad, tezaurul de la Sălaşul de Sus, Boholt, Călanul Mic, Deva, Dumbrăviţa, Haţeg, Lapuşnic etc.) şi de Ştiinţele naturii (botanică, paleontologie, malacologie, entomologie, vertebrate, mineralogie). Biblioteca muzeului conţine peste 40.000 de volume de carte românească rară.

În spatele palatului Magna Curia se poate vizita Lapidarium-ul, o construcţie impresionanta din sticlă unde sunt expuse peste o sută de piese arheologice masive, organizate în cinci încăperi tematice.

Printre artefactele descoperite în zona Cetăţilor Dacice din Munţii Şureanu, un loc deosebit îl ocupă matriţa de bronz descoperită în 2013 la Sarmizegetusa Regia.

În fața castelului sunt amplasate busturile celor 3 conducători ai Răscoalei din 1784 - Horea, Cloșca și Crișan.

Află mai multe despre unul dintre cele mai captivante muzee din România de la Ciornei Alina şiRuxandra Vlad - Jurnal de hoinar: https://jurnaldehoinar.com/2016/03/24/palatul-magna-curia-castelul-bethlen-sau-muzeului-civilizatiei-dacice-si-romane-din-deva-oricum-alegi-sa-l-numesti-hunedorenii-si-au-construit-unul-din-cele-mai-captivante-muzee-din-tara/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *