Teatrul de artă Deva

Teatrul de artă Deva

Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Haşa:

“Clădirea actualului teatru, edificată în stilul “Secession vienez”, a fost dată în folosinţă în 1911, numindu-se iniţial “Ansamblul de Cântice şi Dansuri Populare”. Monument istoric şi de arhitectură, clădirea a suferit în sec al XX – lea numeroase intervenţii deoarece timpul şi-a pus amprenta asupra ei, fiind necesare mai multe lucrări de reparaţii şi modernizare.

Prin lucrările de intervenţie începute după 1990, cu rol de reamenajare-restaurare, se propune restaurarea faţadei principale cu aducerea pe cât posibil la imaginea iniţială.

În data de 17 decembrie 2010, dupa 22 ani, teatrul devean şi-a redeschis portile şi a fost redenumit Teatrul de Artă Deva. Au fost mai actuale ca oricând versurile programatice ale lui Ienăchiţă Văcărescu: “V-am dat teatru, vi-l păziţi ca pe-un lăcaş de muze. Prin el curând veţi fi vestiţi prin veşti departe duse. Prin el năravuri îndreptaţi, daţi ascuţiri la minte, Podoabă limbii noastre daţi prin româneşti cuvinte!”

În această clădire a debutat, în anul 1960, Doina Badea, una dintre vocile de aur a României şi a fost angajata Teatrului de Stat de Estradă din Deva între anii 1960 şi 1963.”

  • Localizare: Bld. 1 Decembrie 1918, nr.15;
  • Telefon: 0354.738.703;
  • Informatii Telefon: 0766 068 728

 

Pagina oficială: www.teatruldeartadeva.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *